Fågelsjöns Fjällfina & Fågelsjöns Stjärnfall

NSDTR - Tollare

Blogg forts

"Hundmöten"

Onsdag, 14 nov 2012

Igår var jag och lämnade några änder till Sanna på lunchen. Eftersom varken Camilla eller Mattias har kommit hem än så tyckte Sanna att vi skulle ta det igår då hon hade Aston med till jobbet. Änderna överlämnades och så tog vi en lunchpromenad med "Kärleksparet". Bella var väl inte alldeles bekväm i början av promenaden men eftersom Aston gav henne utrymme (som en sann gentleman) och nosade för sig själv så tyckte Bella nog att han var rätt okej ändå. På hemvägen busade de tom flera gånger och det var Bella som uppmuntrade Aston för det mesta. En liten godisråtta är Aston också, ville inte nöja sig med en levergodis. <3

Aston & Bella          Aston & Bella

Idag var jag och hälsade på mammas kund. En utav delägarna köpte en utav våra valpar från -98, Santos. Han är alltså nu ca 14 ½ år och är riktigt pigg. Han brås på sin mamma som blev 10 dagar från 16 år, krutkäring!!! <3 Santos påminner naturligtvis både om Dessy och Lovis och det sticker till lite i hjärttrakten och minnena kommer tillbaka. Jag vet att Lovis, Dennis, Dixie har somnat in. Tror också jag fick veta att Laika är i hundhimlen. Midas som hamnade i Skogstibble vet vi inget om sedan en vi vaccinerade valparna några månader efter leverans. Vet att Santos lever och tror detsamma om Lovisa.

Santos          Santos

Jag brukar inte schamponera Bella så ofta, hon har sådan bra päls att den varken luktar eller håller kvar smuts. Men i måndags hade hon nog rullat sig i något "doftande", inte så farligt men eftersom jag skulle få över tjejkompisarna så tyckte jag att hon kunde lukta lite gott. Så in i duschen med hunden till hundens förtret och var tvungen att ta ett kort på hennes "lidande".

Tappat smöret...

 

-----------------------------------------------------------------------------

"Viltträning"

Lördag, 10 nov 2012

Idag har Bella och jag varit ute på långpromenad (som många andra dagar) men denna gång hade jag med mig en trut (tror jag att det är) för att kolla vad Bella tyckte om den typen av fågel. Vi provade lite inne och hon tog upp fågeln och följde efter mig, så jag trodde nog att det inte skulle vara några problem. Sanna har sagt att jag ska koncentrera mig främst på det spontana upptaget och mindre på att hon lämnar fågeln i hand. Och när vi skulle träna ute så gjorde jag både markeringar och sök och det var ingen skillnad, Bella tog upp truten spontant och snabbt utan att tveka. Hon släpper fågeln ett par meter ifrån mig, men som sagt jag är glad för ett riktigt bra upptag, grepp och inleverering. Toppen!! Tyckte under ett ögonblick att Bella var läskigt lik sin pappa Sixten och var tvungen att fånga det på bild. :)

trut           trut

 trut          Läskigt lik pappa Sixten

 -----------------------------------------------------------------------------------

"Spännande Allhelgonahelg"

Måndag, 5:e nov 2012

I fredags var det dag före röd dag, därför arbetade jag endast halvdag. Tog 1 timme av flexen eftersom Weronica (Fågelsjöns Kennel) anlände till Uppsala Centralstation vid 10.00. Hämtade upp henne och vi åkte sedan vidare till Aktiviva's Kennel norr om Uppsala för jaktapportering med dirigeringar och viltträning. Syftet med detta var att kolla in deras senaste kull för eventuell hane till Bella. Våran träning gick relativt bra med nya tips om hur man lyckas med dirigeringen. Viltträningen gick lysande, Bella och jag går från klarhet till klarhet. Hon tar upp anden spontant nu och kommer in till mig med den. Dock måste vi träna mer på avlämning i hand. Helt galet att vi har kommit så långt på så kort tid, men vi har ju också tränat rätt mycket senaste tiden.

I lördags åkte Weronica och jag tidigt iväg till Märsta/Sigtuna BK för att Bella skulle göra ett BPH - Beteende- och Personlighetstest Hund samtidigt som Aktiviva's senaste kul födda 20100101. Testet gick nog mestadels som jag hade förväntat mig, tog kontakt med testledaren, fann sig i att hon tog med henne bort. Lekte med hennes leksak. Klurade lite på godisdelen. Blev riktigt rädd för dumpern med ögon men övervann rädslan till slut. Tyckte inte skramlet var speciellt läskigt elr intressant. Fattade defintivt inte syftet med personen i regnrock/stövlar/hatt/solglasögon, satt istället och bara tittade. Klarade att gå ganska obesvärat på annorlunda underlag och undrade vart fågeln hamnade vid skotten. Weronica filmade hela testet och tänkte lägga upp dessa på youtube och länka på Bellas flik. I lördags bestämde vi också vem vi vill ska bli pappa till Bellas kull i vår. Spännande!

Bella och jag var även inbjudna denna helg till andjakt på godset norr om stan. Så igår morse när dimman låg tät åkte vi ut för att möta upp de övriga apportörerna. Efter frukostfikat kom jaktledaren in och gick som vanligt igenom dagens upplägg. Det var planerat med 5 st olika jaktstopp, men eftersom ett av dessa innefattar ganska mycket rovfågel så blev det till slut endast 4 st stopp. På 1:a stoppet så fick Bella gå på eftersök och hittade då två stycken änder som hon kom in med. Skytten ville tom ha en bild då Bella apporterade hans and, tror det blev ett bra kort. Sedan fick hon även vid station 3 och 4 visa att hon har näsan påkopplad, för då kom det in 1 and på vardera station på eftersök. Jag har inte velat släppa henne under pågående jakt eftersom jag själv är osäker på om hon klarar det med alla skott som går av samt att jag måste veta att hon lyssnar på min pipa. Kanske under enklare förhållanden. Jag är ändå otroligt nöjd med hur Bella jobbar har utvecklats bara från förra helgen som var hennes första praktiska jakt. Hon är tyst, stabil, uppmärksam markör, tittar när andra hundar arbetar (tror hon lär sig mycket av de mer erfarna hundarna) och jag ser en klar förbättring i hur hon arbetar på eftersök: hon går längre ut från mig, har näsan påkopplad, känns tryggare i situationen, arbetar bra ihop med andra hundar. Man får mycket gratis i hundens utveckling genom att vara med på praktisk jakt samt sin egen. 360 änder skjöts under gårdagen, varav Bella apporterade in 4 st och vi fick ta hem 9 st för att fortsätta utvecklingen. Dessutom är det ganska kul att släpa på de fåglar som Bella har apporterat till uppsamlingsbilen, sträcker nog på sig extra mycket då. Föraren som jag har gått med dessa helger sa att han ser en klar förbättring i både mitt och Bellas arbete, det är kul att höra. Man blir väl naturligtvis mer lugn i situationen när man får rutin.

 Stopp 1          Stopp 1

Stopp 2          Stopp 3

Skyttfokus st 4          Stopp 4

Paraden

-------------------------------------------------------------------------------------------

"Andjakt"

Söndag, 28:e okt 2012

Igår hade mina bekanta norr om Uppsala en säljjakt igen och jag och Bella var mer än gärna välkommen ut och titta. Det var samling 09.30 men vi kom inte igång förrän ca 10.30 eftersom skyttarna var sena samt att de skulle testa sin förmåga på lerduvebanan först. Till slut bar det iaf iväg och Bella och jag slog följe med en förare som körde både sin flatt och labbe. När jakthornet ljöd var pulsen hög både på mig och Bella. Bella satt och skakade även fast inget skott hade gått av, hon verkade inse allvaret i situationen. Det kom några småpip från henne, vilket inte är så konstigt för en sådan ny situation så jag fick säga till henne men till slut satt hon bara darrandes och markerade fallna fåglar. Vi fick tillfälle att apportera en närafallande and, men Bella är ju oerfaren än och kom inte in med fågeln utan stod och observerade skytten istället som sköt skott på skott. Det var jakt vid två olika dammar på förmiddagen, sedan avbrott för lunch och vidare ut till tre olika dammar/åar. Eftersom vi hade kommit igång lite sent så var det späckat schema, ingen chans till eftertanke utan det var bara och sätta sig i bilen och åka till nästa ställe. Hektiskt men extremt kul!!!

 Total fokus          Pågående jakt

De som betalade för jakten hade dessutom bjudit in Hum-Hum-Hum som skytt, (som jag för övrigt tog i hand vid paraden). Fint ska det va!! En liten parantes för att berätta hur ståndaktig jakten var. De apporterande ekipagen var riktigt proffsiga vilket krävs i dessa sammanhang.

Markerar          Pågående jakt

Denna dag var det ett antal kvinnor med som skyttar och de visade på bra förmåga att träffa rätt. Totalt ansåg skyttarna att de hade skjutit 292 st änder och apportörerna hade plockat in 291 st, så det var galet bra jobbat av både skyttar och apportörer. Så ska det gå till!!!

Pågående jakt          Kvällsparad

Som tack för "besväret" fick jag med mig 10st änder hem. Det besväret kan jag göra många gånger om. Dessa hängde jag upp i min pappas garage för att vädra ur (eller nåt) och idag rullades de i papper och las i frysen för kommande träningar. Idag har jag (och Bella) hjälpt min pappa och kratta löv samt bytt till vinterdäck på bilen. Rustad för den kalla årstiden!!

Änder          Bella hjälper till

 Vi har haft lite problem med apportering utav änder och jag har trott att Bella har tyckt att de har varit äckliga eller att hon inte varit intresserad. Förra helgen tränade vi med bl.a. Elisabet och Monica som hjälpte både mig och Bella med andträning. Det släppte lite då och Bella tog upp anden (fint grepp) och bar den nästan ända fram till mig. I fredags testade jag igen på promenad och till slut bar hon in den till mig. Idag när jag satt och tog hand om de tio änder så var hon mäkta intresserad och gnällde lite extra. Jag sa till henne att hon fick ta en och sagt och gjort tog hon en (fint grepp) och gick iväg. Jag fick ropa till henne några gånger men till slut kom hon tillbaka med den ända in (dock inte i handen) och så repeterade vi detta flera gånger. Testade sedan på gräsmattan att sätta henne, lägga fågeln en bit framför henne, gå bort en bit och säga "Varsågod". I början stod hon vid anden ett tag och jag fick locka på henne och då tog hon anden. Dock efter några gånger så tog hon anden direkt och sprang in till mig. Belöningen blev en tennisboll idag. Tack och lov att fågeldelen börjar så sakteliga släppa nu, det har varit en tung börda på mina axlar. Och Bella tycker det är riktigt kul till på köpet, hahaha.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

"Katt & Ögonlysning"

Torsdag, 19:e okt 2012

I måndags var Bella och jag hemma hos min kollega efter jobbet. Vi hade bestämt en "playdate" med Bella och katten Signe. Bella tycker katter är ganska Ok, inte som mina tidigare hundar som tänkte byte. Jag hade på Bella kopplet i början och lät det hänga efter för att kunna stoppa henne om hon sprang efter Signe. Men fick snabbt ta bort det eftersom Signe trodde det var en leksak. Signe är egentligen inte van vid hundar men är ovanligt cool katt. De kunde nosa på varandra och så fort Bella gick in i vardagsrummet var Signe tvungen och kolla vad hon gjorde. Mycket nyfiken!! När de möttes vid trösklar så försökte Bella titta åt ett annat håll och gå obemärkt förbi och Signe fräste inte en enda gång. Min lilla prinsessa, vill inte stöta sig med någon!!! Så det blir fler sådana dater, bra för både Bella och Signe.

Söta Signe     Signe chillar

 I dag har Bella och jag varit på SLU - Ultunas Smådjursklinik på ögonlysning. Jag fick själv droppa i 1-2 droppar "ögondroppar" 2 ggr med 5 min mellanrum så att pupillerna skulle bli större. Och shit va stora de blev, såg nästan ut som jag hade en besatt hund. :) Vi träffade sedan veterinär Björn Ekesten som var riktgt trevlig och sympatisk. Han blev överförtjust i Bella eftersom hon var så lugn och snäll. "En otroligt trevlig tik med ögon som verkar komma direkt av bandet på Tollarbutiken" (De såg alltså ut som nya) :) Så naturligtvis fick hon "Utan Anmärkning"! Skönt, då är allting med Bella i princip klart inför parningen vid nästa löp. Då gäller det bara att hanen bestäms, spännande!!! Passade på att väga Bella på kliniken och det stannade på 17 kg prick.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

"Fotodag"

Måndag, 15:e okt 2012

Jag har en kollega, Johanna Bodin som bl.a. är fotograf på fritiden. Så jag bad henne följa med mig och Bella ut igår i regnrusket för att ta lite fina bilder i olika miljöer/situationer. Det sägs att det inte är lätt att arbeta med djur, men jag tror Johanna håller med mig när jag säger att Bella är väldigt lätt att kommendera i alla möjliga situationer och så är hon naturligtvis extremt fotogenisk. :) Det blev en eftermiddag med riktigt bra bilder trots vädret och här nedan är några exempel:

Viltspår/eftersök          Fågelapportering

 

20121014          20121014

 

Fler bilder från dagen finns HÄR.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

"Två händelser"

Måndag, 8:e okt 2012

 Fredagen den 21:a september åkte Bella och jag till Humletorp i Värmland för jaktinternat/kennelhelg tillsammans med valpköpare från Fågelsjöns samt Arbetsviljans Kennel. På fredag eftermiddag/kväll hade vi en liten genomgång av helgen och sedan var det ganska snabbt i säng för att ladda inför en helg fylld med jaktapporteringsträning ledd av Bolly Ronacher och Cathrine Johansson. Vi gick igenom de flesta byggstenar för en lyckad apportering: fotgående, stadga, linjetag, inkallning, stoppsignal, dirigering, närsök, markering, sök. Det var otroligt inspirerande och jag fick en nytändning i min egna träning. Så efter en mycket lyckad helg med trevligt sällskap, bra boende, god mat och ett Ok hundtränarväder åkte vi hem trötta fast glada.

Åskådare

Man lärde sig mycket av att bara titta och lyssna.

dsc-0120.jpg

Bolly och Cathrine instruerar Lars Finne och Berra.

dsc-0128.jpg

Yes!! Lyckades få med Jenny på bild. Med Zelda, Elisabeth och Lynx som sällkskap.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

I lördags var det inte bara säsongspremiär utan faktiskt debut av andjakt för mig. Genom bekanta så har jag kommit i kontakt med ett par norr om Bälinge som anordnar bl.a. andjakt på deras ägor och i lördags hade de en säljjakt då jag var välkommen att komma ut och titta. Otur var att jakten redan börjat innan jag hunnit ut, men ljuden av skotten förde mig till rätt ställe där jag hittade jaktsällskapet. Bella fick dock stanna hemma eftersom detta var en viktig jakt och jag ville kunna koncentrera mig främst på jakten. Apporteringen anordnades av en välmeriterad jaktlabbsuppfödare och det var imponerande att se dessa duktiga hundar och förare arbeta. Jakten tog vid runt tre olika områden och vi åkte genom vilthagar med stora hjordar av dovhjort vilket var en maffig upplevelse bara det. Vid sista stationen fick jag ansluta med en apportör som hade två svarta jaktlabbar vid sin sida. Den äldre fick arbeta under den aktiva jakten medan den unga tiken fick arbeta under efterdrevet. Han apporterade då in fyra stycken änder, fast totalt under hela jakten ska ca 190 änder ha skjutits. WOW! Nästa jakt tar jag med mig Bella, som endast ska sitta passiv och tyst under jakten och sedan eventuellt få släppas på efterdrev. Vilken grej!

Efterdrev

Dirigering av hund i efterdrevet.

Eftersök

Eftersök i solskenet.

dsc-0023.jpg

Fin apportering i aktiv jakt.

Parad

Paraden uppe vid Herrgården. En bråkdel av alla änder som skjöts under förmiddagen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Torsdag, 4:e oktober 2012

Nu har jag äntligen kommit igång med en hemsida (igen). Vi har haft lite framgångar jag och Bella den senaste tiden. Först och främst var vi med i årets Lagkamp på Eriksöre/Öland. Vi ingick i laget "Bella and the boys" tillsammans med Elisabet och Atlas, Monica och Poker samt Marina och Ozzy. Av 9 lag kom vi på en fantastisk 4:e plats.

Bella and the boys    Bella and the boys

Sedan har vi varit på några hundutställningar. Jag anmälde Bella med inställningen att det var ett nödvändigt ont och var övertygad om att hon skulle få Very Good och vore riktigt bra med ett Excellent. Den första utställningen fick Bella ett Excellent med CK och blev 3:e bästa tik. Då var jag jättenöjd och tyckte att det räckte där. Dagen efter var det dags igen och då var det ingen tik innan som fått CK, så jag visste att om Bella fick CK, så skulle hon få CERTET men ville inte hoppas på för mycket. Lyckan var med oss och domaren tyckte mycket bra om Bella och gav henne Excellent med CK och därmed fick hon CERTET och blev sedan BIM. Mitt <3!!

<3

Dessutom har vi i sommar gått en kurs i viltspår. Jag har tidigare aldrig hållit på med detta, men jag anade att Bella skulle vara riktigt duktig eftersom hon använder sin nos mycket. Redan första spåret fattade hon galoppen och gick "raka" vägen fram till klöven. Den mesta träningen är det faktiskt jag som har stått för, att lära mig lägga spår, lära mig läsa Bella, lära mig gå i högt tempo i skogen mm. Redan inna kursen var klar gick vi ett anlagsprov men det gick lite väl snabbt och jag var ganska ny i min syn på viltspår, så provet blev inte godkänt. Förra veckan provade vi dock igen. Bella tog upp spåret direkt och under spåret dök det upp två olika hundar, en skällande, men Bella var totalt fokuserad på sitt spår och hittade klöven efter bara 12 minuter. "Spårar på ett mkt bra sätt. Mindre slående på 2 sträckor annars bra jobbat. Lycka till!" Poäng 37/42.

Älgklöv

På återseende!!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)