Fågelsjöns Fjällfina & Fågelsjöns Stjärnfall

NSDTR - Tollare

Here we go again

Mycket har naturligtvis hänt sedan förra inlägget. Först och främst flyttade jag ner till Andreas och Linköping i början av året och jobbar numera på Bilbyter AB. Bella och jag har kört två stycken tollingjaktprov, ett 3:e pris (igen) och ett 0:pris (igen). Det är svårt att få allt att klaffa på prov, dock är jag mycket nöjd med Bellas utveckling, hon blir bättre och bättre. Numera får jag de flesta fåglar i hand, tom från vatten. Tollingen har blivit super, tack vare kaninboll. Farten på söket är väl som vanligt, lite segt men näsan är påkopplad hela tiden och hon hittar allt vilt. Det är det viktigaste för mig.

 

På Specialen ställde jag ut Flora. Domaren tyckte hon var lite gänglig men han trodde säkert att hon skulle växa i kroppen om något år eller två. Det blir bra det!!

 

I slutet av augusti fick vi redo på att Sirocco, Bella/Aston valp fick C-höft på röntgen och tyvärr så strax därefter så kom oxå Floras resultat tillbaka med C-höft. Det är mycket tråkigt eftersom de är så trevliga hundar i övrigt. Jag är så otroligt nöjd med Flora. Hon fungerar klockrent till vardags, älskar vuxna och barn, älskar att springa tillsammans med andra hundar, är en riktigt duktig jakthund (både på träning och praktisk jakt). En väldigt glad skit som förgyller varje dag!

 Floras höfter

Floras höfter

 

I början av september var vi uppe i Humletorp/Värmland med ett gäng för jaktträningshelg. Det var länge sedan jag skrattat så mycket och Flora visade matte hur mycket hon kunde. Flora fick träffa sin BFF Lova och det var som om de aldrig varit åtskillda, de hittade tillbaka till varandra på en gång. Jag såg tom på Flora att hon kände igen Lova så fort hon hoppade ur bilen. <3 P.s. Flora "kramas" inte med någon annan än Lova, måste fånga det på bild.

 Lova och Flora

Lova och Flora

Humletorp 6-7 sept

Hela gänget i Humletorp

 

I fredags blev jag inbjuden på andjakt söder om Katrineholm. Det var Jörgen och Therese som tyckte vi skulle vara med. Jag har ju varit med på godsandjakt förut, men detta var Floras debut på praktisk jakt överhuvudtaget. Jag visste inte alls hur det skulle gå, det är ju inte så att man kan träna sig till en praktisk jakt och hade tänkt mig att vi endast skulle observera jakten och ev vara med på eftersöket. Så blev det inte. Jakten var uppdelad vid fyra vatten och höll totalt på i ca fyra timmar med fikapaus. Första såtern var svår, vi apportörer stod i ett skogsbryn med högt åkergräs framför oss och vatten med vass bakom oss. Det tog ett tag innan drevet fick upp änder, men till slut kom det några änder och det gick av många skott och de flesta änder föll bakom oss i vattnet. Såg på Flora att hon gärna ville i vattnet så jag tog av kopplet och släppte henne. Tror att de andra apportörerna tog de flesta änder för Flora hittade ingen och kom tillbaka till mig. Jag tänkte (så typiskt) att det här kanske inte är något för oss, vi kanske ska åka hem. frown

Efter det blev det fika och sedan iväg till nästa såter. Då hade vi inget annat val utan blev kommenderad till en specifik skytt. Då blev jag så himla nervös, tänk om inte Flora tänker apportera de änder som skjuts, vad gör jag då? Det var nästan så jag fick panik, det var inte direkt tillfälle till att göra bort sig. Det var inte många änder som flög inom skotthåll för våran skytt (elr någon annan) vid denna såter. MEN, efter ett tag in i jakten så ser jag en and komma flygande konstigt från andra sidan och landande i skogsbrynet precis bredvid oss. Vet inte varför, kanske ren instinkt men jag släpper Flora som direkt springer efter den skammade anden, söker intensivt ett tag och hittar sedan den. Det var inga tveksamheter, hon tar fågeln över ryggen och springer tillbaka (med fågeln sprattlande) till mig och lämnar fågeln i hand. Eftersom jag dödat änder förr, så visste jag hur jag skulle göra slut på dess lidande. Skytten fick oxå skjuta en and som landade rakt framför oss, den apporterade Flora utan problem.

Vid 3:e såtern blev jag tilldelad en annan skytt, dessutom hade jag två provhundar (gick praktiskt prov) i närheten som hade sin respektive skytt. Vi stod i skogsbrynet och skytten stod ute på gräsåker bakom ett buskage. Denna gång sköt min skytt ca 14 änder varav Flora hämtade 8 stycken av dessa. De andra landade i närheten av provhundarna, därför ville jag inte skicka Flora på dessa. Hon var både ute på gräset samt inne i buskage och hämtade skjutna änder. En del var totalt döda och en del levde fortfarande. Oavsett verkade det inte bekomma Flora, hon hämtade in allt hon stötte på. Efter denna såter där det hade skjutits mycket änder gick vi eftersök tillsammans med provhundarna och påväg tillbaka stötte Flora och en labbe upp en skammad and och försvann efter den in i skogen. Då tänkte jag att nu är det bara hennes instinkter som styr och jag lägger mig inte i överhuvudtaget. Dessutom tänkte jag att Flora har ju ingen chans mot en så rutinerad labbe som bara har sitt praktiska prov kvar och är sedan en jaktchampion. Mäkta stolt matte blev när Flora kom ut ur skogen med den sprattlande anden. surprised

Den sista och 4:e såtern var vi vid en större sjö och vi stod som alla andra gånger vid skogsbrynet och hade en stor gräsåker mellan oss och skyttarna. Denna gång sköts det många änder och jag skickade Flora så fort jag såg att hon markerat en. Det var också en spanjel samt en jaktgolden som rörde sig i samma område. Therese och Andi stod längre bort och hade en annan skytt att hålla koll på. Denna gång gick det oxå bra, Flora apporterade in 7 änder. En and tävlade hon med den unga spanieln och spanieln vann och var jätte stolt. Flora gick över i lek och skulle naturligtvis springa efter hunden, men hon hörde när jag bröt henne och kom vid inkallning. Strax därefter damp det ner en till and som hon istället fick apportera. När hornet lät för sista gången bar jag änderna till skyttarna som tog de eftersom vi skulle köra eftersök och jag visste att det fanns en and i vattnet och gick dit med Flora. Flora såg den inte först och hade lite problem att komma i vattnet, men med lite hjälp fick jag ut henne till rätt ställe och hon hämtade lätt in fågeln.

Detta måste vara det roligaste jag varit med om inom hund, det känns som om det är detta vi ska hålla på med. Känns inte alls så viktigt att gå prov numera, att ha en domare flåsande i nacken som säger att man gör ditt och datt fel. I mitt tycke anser jag att Flora gjorde en strålande praktisk jakt. Hon plockade in runt 20 änder, det mesta i hand (framförallt de skammade), jobbade bra ihop med alla de övriga hundarna och var knäpptyst under hela jakten. Förhoppningsvis blir det fler fågeljakter i höst och därmed får Flora mer erfarenhet och framförallt få ha SÅ roligt!!!

 2:a såtern

2:a såtern med vår tilldelade skytt

Floras änder

En del av de änder Flora apporterade

Flora håller koll

Flora håller koll på skyttarna

Jaktparaden

Jaktparaden

 

I helgen var Andreas och jag uppe i Uppsala. Det var bröllop på lördagen och brunch hos Kim och Fredrik på söndagen, en bra helg helt enkelt. laughing

Lisen och Peters bröllop 

Lisen och Peters bröllop

Brunch 

Brunch hos Kim och Fredrik

 

Nu till helgen kommer pappa och mamma ner, för de ska följa med mig och Andreas till Mönsterås där det är Tollingjaktprov. Både Bella och Sixten skulle köra, men nu har Bella börjat löpa så inget Tjp för henne. Bella lämnar vi att bli bortskämd hos svärmor i Rinna. En till bra helg på ingång alltså!!

Flora och Bella på Bilbyter 

Flora och Bella på mattes jobb

Katten Skorpan

Katten Skorpan har hittat en bra sovplats

 

Måste oxå berätta något JÄTTEfint: Vi var på Nellborgs förra veckan precis innan de stängde. Flora och Sixten lekte men gick och la sig efter ett tag. Då var en liten tjej i butiken tillsammans med sin familj, hon kanske var runt 5 år. Man såg att hon var lite intresserad av hundarna, men var blyg och vågade inte gå fram. Hon gick fram och tillbaka och när hon fick ögonkontakt med Flora började Flora vifta på svansen. Det gick kanske 10 minuter men till slut såg flickan en liten rosa cykel i verkstan och satte sig där och sneglade lite på Flora. Då gick Flora långsamt och väldigt undergivet till flickan, satte sig tätt inpå henne och vifta på svansen. Flickan klappade Flora och fick till svar pussar i ansiktet. Flora la sig tom på rygg på golvet och lät flickan klia henne på magen. Flora avslutade med att pussa flickan igen i ansiktet. Mattes hjärta smälte totalt!!! <3

 

16 sep 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)